Multi psihologi considera ca este perfect normal ca cei mici sa isi vada parintii dezbracati. Este mai degraba vorba despre cat de confortabil se simt parintii sa fie vazuti astfel.

In unele culturi, nuditatea este vazuta ca ceva perfect normal, indiferent de sexul copilului. In Japonia spre exemplu, este normal ca copii de 7-8 ani sa faca baie cu oricare dintre parinti. In alte tari sau religii copilului ii este interzis sa isi studieze propriul corp, cu atat mai putin pe ale altora.

Cum invata copiii partile corpului omenesc?

La varste fragede, copiii invata sa denumeasca diferitele parti ale corpului, pe masura ce le observa la mami si la tati. Te sfatuim sa raspunzi curiozitatii celui mic direct si cu sinceritate. Denumirea corecta a diverselor parti ale corpului – inclusiv ale zonei genitale – reduce substantial riscul ca micutul tau sa devina mai tarziu o posibila victima a abuzului sexual.

Pe masura ce copiii cresc, vei constata ca discutia vireaza de la simpla anatomie catre fiziologie. Copilul devine din ce in ce mai interesat de felul in care functioneaza corpul. Raspunde strict la intrebarile care ti se pun, fara a oferi detalii. Daca copilul si le va dori, le va cere singur.

Poate te va ajuta sa stii ca abia in jurul varstei de 4 ani copiii incep sa devina pe deplin constienti de faptul ca ei si mama reprezinta individualitati absolut distincte. In cazul copiilor alaptati dupa varsta de 2 ani – varsta la care se produce o maturizare a memoriei de lunga durata – constientizarea acestui fapt se produce mai tarziu. Prin urmare, grijile pe tema nuditatii sunt cvasi-inutile mai devreme.

Ce efect are nuditatea asupra copilului?

Studiile psihologilor au aratat ca nu exista absolut nici o dovada ca pe termen lung nuditatea ar avea vreun impact negativ asupra copiilor. Dimpotriva, s-a demonstrat ca nuditatea in familie ii face pe copii sa se simta confortabil in legatura cu propriul corp si cu propria sexualitate.

Copiii crescuti in familii in care adultii nu si-au facut un scop in viata din a-si ascunde trupurile sunt mai putin susceptibili la a deveni victime ale obsesiilor legate de corpuri perfecte. S-a demonstrat de asemenea ca nu exista absolut nici o corelatie intre nuditate si incest sau tulburari psihice.

Copiilor care provin din familii care trateaza nuditatea ca pe ceva firesc  le este insuflata o doza crescuta de respect fata de propriile corpuri, astfel ca este mai putin probabil ca ei sa accepte atingeri care ii deranjeaza.

Nuditatea parintilor ii invata pe copii ca nu exista corp perfect, ca diversitatea face parte din farmecul speciei umane, ca nu trebuie sa se rusineze sau sa se simta complexati pentru ca o anumita parte a corpului nu arata ca si cum ar fi decupata dintr-o revista cu fotomodele.