De ce refuza copilul sanul?

In general prin refuzul sanului copilul comunica un anumit lucru, dar munca de detectiv pentru a gasi cauza declansarii grevei suptului este destul de grea, bebelusul nefiind capabil sa spuna concret ce il deranjeaza.

Posibile cauze care pot sta la baza refuzului bebelusului de a suge:

Frenul lingual. In cazul nou-nascutilor care refuza sa suga din start poate fi vorba de probleme cu frenul lingual. Rugati cadrele medicale sa verifice inca din maternitate daca nu cumva frenul lingual il impiedica pe copil sa suga eficient.

Refluxul gastro-esofagian - cand acesta sta la baza refuzului sanului trebuie ca mama sa gaseasca o pozitie de alaptare potrivita acestei situatii. Citeste mai multe aici despre pozitia ideala de alaptare

Dureri ale gurii/gingiei cauzate fie de eruperea dentitiei fie de anumite infectii precum stomatita, afte, candida bucala.

O raceala care a dus la obstructie nazala ce il impiedica temporar pe bebelus sa suga.

Infectii ale urechii care fac suptul dureros prin urmare copilul refuza sa se mai  ataseze la san.

Reactia mamei. O reactie necontrolata a mamei la faptul ca bebelusul a muscat-o de mamelon, reactie ce-l poate face pe copil sa refuze sa mai suga din cauza sperieturii suferite.

Un miros al mamei modificat, fie in urma schimbarii parfumului/deodorantului etc fie in urma ingerarii unor alimente sau medicamente;

Alte cauze care pot duce la refuzul sanului mai pot fi:

  • O ruptura majora in rutina zilnica a bebelusului.
  • Atmosfera agitata, tensionata, din jur;
  • Lactatie insuficienta mai ales cauzata de suplimentarea cu lapte praf; in aceasta situatie poate aparea si obisnuinta cu  biberonul (sau confuzia mamelon-tetina)  care la fel are ca urmare refuzul sanului;
  • Un reflex de ejectie a laptelui prea lent sau prea puternic;
  • Separarea mai indelungata de mama;
  • Schimbari hormonale care pot afecta gustul sau/si cantitatea de lapte cum ar fi ovulatia, sarcina, ciclul menstrual.

Prin urmare cauzele care pot avea drept efect refuzul sanului de catre copil sunt numeroase si trebuie eliminate intai cele medicale, pe cat posibil cu ajutorul specialistilor! Sa vezi ca un copil care pana la acel moment adora sa fie alaptat incepe sa refuze sanul, sa planga cand mama se apropie cu sanul de el, poate fi extrem de frustrant pentru mama. Insa daca va confruntati cu asa ceva primul sfat este: relaxati-va! Continuati sa incercati sa alaptati, cu multa rabdare si indemanare vor trece si aceste zile sau chiar luni frustrante, vor ramane doar o amintire.