Petrecerea de un an este asociata cu taierea motului sau, in unele zone, cu ruperea turtei. In Moldova spre exemplu, se taie motul si la fetite si la baieti, in timp ce in Muntenia din mot li se taie doar baieteilor.

Stiai insa ca taierea motului se poate face si la 3 sau la 5 ani? Traditia spune doar ca e obligatoriu sa fie o aniversare care sa marcheze implinirea unei varste impare.

Care este traditia din popor legata de taierea motului?

Obiceiul este ca taierea motului sa se faca in cadrul unei petreceri la care participa familia, nasii si prietenii apropiati. Daca parintii nu vor sa mearga la restaurant, obiceiul din popor era ca taierea motului sa se faca acasa la nasi, carora li se aducea un dar consistent.

Tot traditia populara spune ca nasii trebuiau sa ii daruiasca finului fie bani, fie un animal.

La petrecere copilul se imbraca in hainute noi aduse de catre nasi.

La tara, sarbatoritul isi asteapta invitatii asezat pe o perna sau pe o galeata cu apa, care sunt apoi daruite nasilor. Copilul era legat la ochi sa nu vada cand i se taie motul, superstitia spunand ca altfel cel mic se va imbolnavi. Esarfa care ii acopera ochii trebuie sa aiba legat la capat un banut aducator de noroc.

Cel care taie motul este nasul, care intreaba „De ce ti-e motul, finule?”. Raspunsul va veni de la invitati: „ De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”.

Motul se pastreaza legat cu funda rosie alaturi de lumanarea de botez pana cand copilul implineste 7 ani. Apoi, el se ingroapa la radacina unui pom cu rod.

In alte zone ale tarii, motul este ingropat in aceeasi zi intr-un lan de grau. Unii parinti prefera sa il pastreze ca amintire, lipit cu ceara pe un banut de argint.

Un alt obicei, care se pastreaza si in ziua de azi adaptat este acela ca in fata copilului sa fie pusa o tava cu diferite obiecte: carte, paine, creion, lana, pamant, carbune. Copilul va alege pe rand 3 obiecte, care indica la ce va avea acesta noroc in viata.

Care sunt obiceiurile pastrate si practicate in prezent la taierea motului?

Traditia populara se pastreaza in mare pana azi. Parintii organizeaza o petrecere cu ocazia aniversarii, fie acasa la ei fie la restaurant.

Chiar daca petrecerea este acasa, se pregateste o masa festiva la care sunt invitati membrii familiei, nasii si eventuali prieteni apropiati.

Daca sarbatoritul este baietel, i se taie motul in forma de cruce. Parul este de cele mai multe ori pastrat amintire de catre parinti, fie legat cu o fundita, fie lipit pe un banut de argint.

Daca sarbatoritul este fetita, i se poate taia motul sau i se poate rupe turta sau se pot practica ambele ritualuri. Motul se taie ca la baietei, in forma de cruce. Turta – un colac mare – i se rupe de catre nasa deasupra capului, in 4 bucati.

Traditia spune ca cele 4 bucati trebuie mancate integral pana la sfarsitul petrecerii.