Academia Americana de Pediatrie si Societatea de Pediatrie a Canadei ofera recomandari stricte in privinta dispozitivelor electronice:

  • Copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui sa fie expusi la acest tip de tehnologie.
  • Intre 3 si 5 ani, utilizarea acestui tip de dispozitive trebuie sa se limiteze la o ora pe zi.
  • Incepand de la varsta de 6 ani, maximul de timp acceptabil petrecut la televizor, computer, pe tableta sau cu telefonul android este de 2 ore.

Statisticile arata insa ca in prezent copiii depasesc de 4-5 ori aceste standarde de timp enuntate. Smartphone-urile si tabletele au facut ca laptopul si desktopul sa fie inlocuite si mult mai accesibile si transportabile.

Exista cercetatori care sustin ca acest lucru este deosebit de nociv pentru copiii mici si foarte mici. Iata cateva dintre explicatiile pe care acestia le ofera.

Creierul copiilor creste foarte repede. La 2 ani, creierul copilului si-a triplat dimensiunea pe care o avea la nastere. Aceasta dezvoltare continua pana la atingerea varstei de adult si este stimulata de factorii externi, proveniti din mediul inconjurator.

Petrecerea timpului cu tabletele sau cu telefonul mobil reduce pe de o parte timpul petrecut de catre copil in exterior sau cu jucarii potrivite varstei sale. Pe de alta parte, stimularea oferita de aceste dispozitive este asociata cu ADHD, dificultati de invatare, irascibilitate crescuta si frecvente tantrumuri.

Utilizarea tehnologiei se asociaza cu intarzieri de dezvoltare. Copiii petrec putin timp la joaca, exersandu-si si antrenandu-si corpul, si din ce in ce mai mult timp cu jocurile online.

Acelasi lucru este valabil si pentru cunostintele generale, nesatisfacatoare in raport cu varsta copiilor.

Lipsa de somn este o alta consecinta a utilizarii excesive a tehnologiei. Expunerea copiilor la ecranul televizorului sau al tabletei ii face agitati si interfereaza cu calitatea somnului. Dar nu doar calitatea somnului este afectata, ci si cantitatea.

Copiilor carora li se permite sa foloseasca televizorul sau tableta in camera lor sunt adesea tentati sa isi continue activitatile distractive in detrimentul numarului de ore de odihna.

Folosirea excesiva a tehnologiei se asociaza cu un risc crescut de obezitate. Copiii nu fac suficienta miscare, iar privitul la televizor este asociat cu prostul obicei de a rontai permanent cate ceva.

Datorita intervalelor mari de timp petrecute in pozitii gresite era tehnologiei vine la pachet cu probleme serioase legate de coloana vertebrala. 

Violenta jocurilor video pare sa ii afecteze pe copii, transferandu-se si in viata reala. Exista multe jocuri pe care copiii de varsta 7-12 ani le acceseaza si care prezinta explicit scene de crima, sex, viol, tortura sau mutilare.

In Statele Unite, violenta din media este categorisita ca un risc de sanatate publica.