Parintilor li se spune in mod repetat, de catre medici, producatorii de obiecte pentru bebelusi, bunici grijulii, sa aiba grija mare cu „masa aia prea inalta”, scaunul acela „prea instabil”, grilajul patutului si asa mai departe.

Totusi, in ciuda avertismentelor primite, majoritatea parintilor marturisesc ca au avut cel putin un accident in care copilul a cazut.

Cele mai frecvente cazaturi sunt cele din patul adultilor. In general acesta nu se afla plasat foarte sus, iar cazaturile din el sunt mai putin periculoase, teoretic, decat cele de pe masa de infasat sau cele care urmeaza dupa escaladarea grilajului de protectie al patutului.

De ce cad copiii din pat?

Majoritatea cazaturilor se produc din patul adultilor deoarece cel mai adesea parintii subestimeaza mobilitatea celui mic. Unii bebelusi cad de pe masa de infasat, cat parintele se intinde dupa scutec sau crema de fundulet.

Un alt loc riscant este scaunul de masa, mai ales daca bebelusul nu este bine prins in centuri, sau daca scaunul este instabil. Bebelusii mai zgubilitici pot cadea de pe grilajul patutului de bebelusi, in incercarea de a evada.

De aceea bebelusul nu trebuie lasat in aceste locuri nesupravegheat nici macar pret de o secunda. 

Care este riscul in cazul cazaturilor din pat?

Dupa cum se stie, la bebelusi si copiii mici, capul este cea mai grea parte a corpului. Asadar, cazaturile se finalizeaza mereu cu lovituri la cap.

Pe de alta parte, cutia craniana este cea care protejeaza unul dintre cele mai importante si mai delicate organe: creierul. In momentul impactului cu podeaua dura, cutia craniana, inca moale si elastica, amortizeaza o parte din socul impactului.

Totusi, impactul nu poate fi amortizat complet, iar unda de soc, daca e suficient de puternica, poate determina spargerea vaselor de sange care hranesc creierul.

Astfel se produc hemoragii, se formeaza  hematoame care, in functie de localizare si dimensiune, pot provoca probleme, de la cele mai usoare la cele mai serioase. Este ceea ce se intampla de altfel in cazul sindromului copilului zgaltait.

Ce trebuie sa faci dupa accident dupa ce bebelusul a cazut?

De cele mai multe ori, copilul va incepe sa planga imediat dupa cazatura, pentru ca s-a lovit si s-a speriat. Ia-l in brate si linisteste-l, eventual ofera-i sanul ca sa se calmeze. Multi bebelusi plang mult si obosesc, asa ca dorm un somn scurt dupa accident.

Urmareste daca cel mic are vreo zona care sangereaza. Daca se formeaza vreun cucui, aplica repede o compresa rece sau gheata invelita intr-un prosop sau o batista.

Apreciaza cat de tare s-a lovit cel mic. O cazatura de la o inaltime mai mare de 50 cm, pe gresie, este cu siguranta mai periculoasa decat una de la 30 de cm amortizata de parchet sau, si mai bine, de mocheta sau de un covor gros.

Este obligatoriu sa urmaresti cu atentie copilul macar 24 de ore dupa accident. Trebuie sa suni la 112 si sa te prezinti de urgenta la spital daca:

  • copilul este apatic si somnolent,
  • daca varsa,
  • daca pare sa aiba probleme de motricitate sau coordonare,
  • daca face miscari ciudate ale globilor oculari.

Acestea sunt semne ca in interiorul creierului s-a produs o hemoragie, care trebuie urgent oprita. Nu uita, orice simptom de acest tip sau alt simptom ciudat aparut dupa o cazatura de la inaltime reprezinta o urgenta medicala!