Paracetamolul este una dintre cele mai recomandate pastile pentru tratarea  febrei si a durerilor la femeile gravide nu numai in tara noastra, ci in mai multe regiuni din intreaga lume. Din pacate, pentru majoritatea medicamentelor, efectele sunt foarte putin cunoscute in cazul unei sarcini. Acesta este si motivul pentru care gravidelor li se pot recomanda mai putine optiuni de tratament. Citeste aici mai multe despre medicamentele interzise in sarcina

Un studiu recent care a analizat folosirea paracetamolului in sarcina a dezvaluit ca acesta este legat de probleme de comportament si tulburari hiperkinetice in copii. In vreme ce riscul este foarte mic, e bine sa fie cunoscut si mamicile sunt sfatuite sa evite, pe cat posibil, paracetamolul.

Paracetamolul si sarcina - Ce au descoperit cercetatorii

Studiul publicat in februarie in Jurnalul de Pediatrie al Asociatiei Medicale Americane a pus sub semnul intrebarii un aspect al sarcinii care era considerat relativ sigur. In urma cercetarii s-a descoperit faptul ca paracetamolul, a carui folosire in sarcina este destul de raspandita, afecteaza secretia de hormoni in corpul mamei.

In vreme ce la femeile care nu sunt gravide acest fapt are efecte insesizabile, in cazul unei femei gravide, productia normala de homoni este deosebit de importanta. Expunerea viitorului bebelus, in orice stadiu de formare, la niveluri de hormoni anormale poate influenta in mod negativ dezvoltarea creierului.

Consecinte ale folosirii paracetamolului in timpul sarcinii

Astfel s-a descoperit ca acei copiii ai caror mame au luat paracetamol in timpul sarcinii aveau un risc mai mare de a fi diagnosticati cu ADHD sau de a suferi de tulburari hiperkinetice. Se pare ca riscul creste atunci cand paracetamolul este folosit in mai mult de un trimestru din sarcina. De asemenea, riscurile sunt din ce in ce mai mari cu fiecare tratament administrat.

Studiul nu demonstreaza faptul ca folosirea paracetamolului ar provoca aparitia ADHD sau a altor tulburari de comportament, ci doar a observat o crestere a riscului, care oricum nu este deosebit de mare. Acesta este si motivul pentru care studiul nu trebuie sa provoace panica in randul femeilor care au luat deja paracetamol in timp ce erau gravide.

Doctorul Jorn Olsen, unul dintre autorii cercetarii, a declarat ca o solutie este evitarea, pe cat de mult posibil, a administrarii paracetamolului: „Este bine sa precizam ca nu exista niciun motiv pentru care sa le dam aceste medicamente femeilor insarcinate in cazul in care nu este absolut necesar”.

Recomandarea medicilor care au condus acest studiu este ca, inainte de a lua paracetamol in timpul sarcinii, sa fie consultat medicul, care poate decide daca administrarea medicamentului este justificata.

Tu ai folosit paracetamol in timpul sarcinii sau ai ales alte medicamente pentru tratarea febrei si a durerilor?