“Nu exista limbaj care sa poata reda puterea, frumusetea, eroismul si maretia iubirii unei mame”- Edwin Hubbell Chapin - predicator si poet american din sec. al XIX lea. Asa este, dragostea unei mame este dincolo de cuvinte, dar e bine ca poetii si scriitorii incearca sa o transpuna in literatura pentru a reda macar o parte din ea.

“In momentul in care se naste copilul se naste si mama. Ea nu a existat inainte. A existat femeia, dar nu si mama. Mama este ceva total nou” - Osho - guru indian si profesor de spiritualitate. Intr-adevar este o revelatie pe care o au toate femeile din clipa in care devin mame: sentimentul ca incepe o noua viata pentru ele, ceva ce nici nu si-ar fi inchipuit inainte de aparitia copilului, o realitate care depaseste orice imaginatie.

“Inima unei mame e un abis adanc pe fundul caruia intotdeauna vei afla iertarea” - Honoré de Balzac. Probabil singurul om de care poti fi sigur ca iti va ierta orice si iti va accepta orice slabiciune este intr-adevar mama…cine e capabil de iubire absoluta e capabil si de iertare absoluta.

In aceeasi gama cu citatul anterior:”Un tata isi poate intoarce spatele fiilor sai, fratii si surorile pot deveni dusmani, sotii isi pot parasi sotiile, sotiile isi pot parasi sotii. Dar dragostea unei mame trece peste orice!” - Washington Irving- scriitor american.

“Bratele unei mame sunt facute din tandrete iar copiii dorm acolo in siguranta”- Victor Hugo. Cand te gandesti la insistentele celor din jur cu “nu-l lua in brate ca nu e bine/se obisnuieste asa/devine rasfatat”! Acest citat intelept poate fi antidotul perfect pentru asemenea vorbe veninoase cu care ne descurajeaza unii sa ne tinem copiii in brate!

“Dumnezeu nu poate fi intotdeauna pretutindeni, de aceea a inventat mamele” - Sir Edwin Arnold, poet si ziarist englez. Chiar asa, cine vegheaza mai neobosit si mai vigilent asupra copiilor decat o mama? Rolul lor e asemenea rolului divinitatii: protejeaza, vegheaza, indruma, iubeste neconditionat - nu e de mirare ca la randul lor copiii mici isi divinizeaza mamele!

”Inima mamei este sala de clasa a copilului” - Henry Ward Beecher, cleric si reformator social American al sec. al XIX lea. Nu degeaba exista sintagma “cei 7 ani de-acasa”. Prin afectiunea si sprijinul mamei un copil invata poate mai mult si mai cu drag decat intr-un cadru scolar organizat. Traiul alaturi de mama este un continuu proces de invatare.

In acelasi spirit al citatului anterior: “O mama buna valoreaza cat o suta de profesori”. George Herbert, poet, orator si preot anglican. O posibila explicatie ca homeschooling-ul prinde tot mai mult teren, invatatura unei mame nu se uita niciodata.

“Sa fii “mama cu norma intreaga” este una dintre cele mai bine platite munci, avand in vedere ca plata se face in pura iubire” - Mildred B. Vermont, cunoscuta femeie de afaceri americana. Nu e de mirare ca femeile aleg sa se ocupe de copil in detrimentul profesiei macar in primii 2 ani- cine ar regreta o alegere soldata cu multa iubire, zambete si imbratisari sincere?!

”Majoritatea mamelor sunt filosofi instinctuali” -Harriet Beecher Stowe, scriitoare americana. E clar ca devenind mama incepi sa gandesti mai profund si te trezesti meditand la teme care altadata nu erau in aria ta de interes: sensul vietii, rolul educatiei si asa mai departe.

“Dintre toate drepturile femeii cel mai important este cel de a fi mama” – Lin Yutang, scriitor chinez. Intr-adevar, a fi mama este in primul rand un drept, nu o obligatie, nici morala nici sociala nici de alta natura. Daca ai decis sa te prevalezi de acest drept se presupune ca ai facut-o in deplina cunostinta de cauza si nu vei regret niciodata.

In final a venit momentul sa ne si amuzam!

“ Mamele sunt mai atasate de copiii lor decat tatii deoarece sunt mai sigure ca sunt ai lor” -  Aristotel. Ei, ce noroc ca in ziua de azi exista teste de paternitate!

“Daca evolutia organismelor chiar functioneaza, cum de mamele au doar doua maini?” - Milton Berle, actor American de comedie. Chiar asa, la cat sunt de “multifunctionale’ si cate au de facut deodata, mamele ar trebui sa fie caracatite!

”Nebunia e ereditara: o capeti de la copii!” - Sam Levenson, umorist american. No comment!!