Generatiile mai noi de mame resping aceasta tehnica drept depasita si nociva, considerandu-se ca un parinte modern nu apeleaza la asemenea metode.

Dar exista si adepti ai infasatului, atat printre mame cat si printre medici, stiindu-se ca in majoritatea spitalelor romanesti nou-nascutul este adus mamei sub forma de “sarmaluta”.

Disputa intre “vechi” si “nou” nu inceteaza niciodata iar in ceea ce priveste infasarea persista in paralel doua “curente”, atat printre mame cat si printre cercetatori/oameni de stiinta: cei pro si cei contra infasarii nou-nascutului. Sa vedem ce argumente pro sau contra are fiecare tabara.

Pro-infasat:

Cei care considera ca este bine ca nou-nascutul sa fie infasat sustin ca acest lucru este benefic pentru somnul bebelusului, il ajuta sa doarma mai linistit, reduce plansul bebelusului, il impiedica sa se sperie de propriile maini, ii reduce agitatia.

Unii pediatri sustin ca infasatul ar reduce si riscul sindromului mortii subite (SIDS) prin faptul ca obliga bebelusul sa doarma pe spate.

Se spune ca infasatul in primele saptamani de viata il ajuta pe copil sa treaca peste socul schimbarii mediului intra-uterin, facandu-l sa se simte confortabil si in siguranta ca si in pantecele mamei. Se afirma de asemenea ca infasatul ii ajuta pe bebelusii cu reflux gastrofaringian si pe cei care sufera de colici puternice.

De asemenea un argument pro este ca il impiedica pe bebelus sa se zgarie pe fata si sa se trezasca speriat din cauza miscarilor accidentale, involuntare.

Contra-infasat:

infasatul-bebelusului-pro-si-contra

Oponentii infasatului contrazic mai toate argumentele taberei-pro. Ei admit ca infasatul este un procedeu care il face pe nou-nascut sa doarma timp mai indelungat dar atrag atentia ca trezitul des este un instinct pe care il au de fapt toti nou-nascutii, fiind un mecanism de protectie.

Recomandarea pediatrilor care sunt impotriva tehnicii infasarii este sa nu inhibam acest reflex natural al copilului de a se trezi noaptea, sa nu-i dereglam acest mecanism de protectie care “ii tine motorul in miscare” reducand riscul de SIDS.

Tot referitor la SIDS ei combat argumentul ca infasatul l-ar reduce, spunand ca de fapt il sporeste prin riscul de supra-incalzire al copilului.

Alt argument impotriva este faptul ca infasatul restrange miscarile copilului, ceea ce intervine in dezvoltarea sa fireasca.

Multi cercetatori considera ca infasatul este, din acest punct de vedere, restrictiv si nefiresc pentru un bebelus. Infasatul pe termen lung este de asemenea asociat cu probleme ale soldurilor, inclusiv dislocare.

Astfel ca unii medici, desi sunt de acord cu infasatul bebelusului strict pentru linistire, nu recomanda infasarea lui pe tot parcursul noptii.