Cunosti lista completa a alimentelor care sunt interzise bebelusilor mai mici de un an? Stii care sunt motivele interzicerii lor? Cunosti riscurile in cazul nerespectarii recomandarilor pediatrilor? Citeste acest articol si afla tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.

O diversificare de succes nu se poate realiza fara o buna cunoastere a alimentelor care sunt permise si a celor care sunt clar interzise copiilor mai mici de 1 an.

Iata ce anume le este interzis copiilor inainte de prima aniversare:

Sarea. Sarea nu are ce cauta in alimentatia copilului pana la varsta de un an. De fapt, nici dupa varsta de un an nu este bine sa faci abuz. Rinichii imaturi ai copilului pot fi grav afectati de efortul pe care l-ar presupune eliminarea sarii in exces.

Tine cont de faptul ca fructele, legumele si carnea contin ele insele o anumita cantitate de sare, care este absolut suficienta ca sa acopere nevoile bebelusului.

In plus, gustul acestuia abia se formeaza, iar el nu va resimti lipsa de sare din hrana asa cum ar face-o un adult. Citeste mai multe aici despre sarea la bebelusi

Zaharul. Zaharul nu este sanatos nici pentru adulti, cu atat mai putin pentru bebelusi. Administrarea de zahar in alimentatia bebelusului mai mic de un an ii  educa preferintele culinare catre gustul dulce, fapt absolut de nedorit pentru viata sa de adult.

In plus, zaharul are o mare incarcatura calorica, dar sunt calorii goale, care il satura pe bebelus, dar nu ii ofera nici un aport nutritiv. Nu in ultimul rand, folosirea zaharului in alimentatia bebelusului se asociaza mai tarziu cu obezitate si diabet infantil.

Mierea. Mierea este un aliment-medicament. Mult mai sanatoasa decat zaharul, ea este totusi interzisa copiilor pana la varsta de cel putin 1 an.

Exista doua motive principale. Primul este acela ca mierea, datorita proprietatilor sale fizico-chimice, a modului in care este produsa si recoltata, poate contine toxina botulinica. Aceasta este extrem de toxica si cu precadere periculoasa pentru bebelusi, in cazul carora decesul poate interveni extrem de rapid, iar recuperarea poate fi foarte dificila. Din cauza dimensiunii corporale atat de mici si a faptului ca organismul este inca imatur, bebelusii sunt mai sensibili decat adultii si mai susceptibili sa faca botulism.

Al doilea motiv este acela ca mierea, ca si celelalte produse apicole, este puternic alergena. Prin urmare introducerea ei se face cu prudenta si dupa varsta de un an.

Albusul de ou. Daca galbenusul se introduce de la 7-8 luni in alimentatia bebelusului, in cazul albusului de ou medicii sunt de acord ca trebuie introdus abia dupa un an. Motivul este ca este alergen, iar administrarea sa la copilul mai mic poate declansa alergii serioase.

Alunele, migdalele, fisticul, caju-ul, arahidelesi alte „nuci” se administreaza copiilor cu prudenta, si niciodata inaintea varstei de un an. In cazul lor, riscul este de asemenea dublu. In primul rand toate aceste seminte sunt puternic alergene. In al doilea rand, exista un mare risc ca bebelusul sa se inece consumandu-le.

Citeste mai multe aici despre pericolul inecarii cu alimente la bebelusi: Ce trebuie facut daca bebelusul se ineaca? Ce este manevra Heimlich?

Carnea de porc este interzisa inainte de 1 an si este nerecomandata pana la 3-4 ani. Motivul este reprezentat de continutul mare de grasimi saturate, mult prea mare pentru sistemul digestiv inca imatur al bebelusului.