In primul rand, trebuie sa stii care sunt sistemele sanatoase de purtare a copilului. In principiu ele sunt cele care asigura pozitia in M a picioarelor bebelusului.

Un sistem ergonomic de purtare ofera sprijin nu doar in zona dintre picioarele copilului, ci si sub coapse, spre genunchi. Astfel, este asigurata o pozitie confortabila si sanatoasa.

Dintre ele enumeram wrapul elastic si tesut, mei tai-ul si wrap tai-ul, slingul si slingul cu inele, boba si manduca.

Avantajele purtarii bebelusului sunt numeroase. Nu degeaba bebelusii erau purtati pe vremuri si sunt inca purtati in unele zone ale lumii.

Dintre avantajele babywearing-ului pentru copil enumeram:

Bebelusii purtati sunt mai fericiti. Bebelusii au nevoie de contact fizic cu adultul in grija caruia se afla.

Bebelusii purtati beneficiaza de o „prelungire” a perioadei de viata intrauterina. Sistemul de purtare (wrap-ul la varste foarte fragede) il „cuprinde” limitandu-i miscarile, il incalzeste la sanul mamei, il leagana in ritmul mersului mamei, il ajuta sa simta in continuare respiratia si bataile inimii mamei.

Toate acestea ii creeaza o stare de liniste si siguranta.

Bebelusii purtati se dezvolta fizic mai bine.  Miscarile mamei ii antreneaza urechea interna, care controleaza echilibrul. Studiile medicale au demonstrat inclusiv faptul ca bebelusii purtati iau mai bine in greutate!

Purtarea bebelusului este mai sigura pentru acesta. Copilul nu se poate rataci prin multime, nu poate cadea din carucior. In plus copilul se simte mereu in siguranta si este lasat sa isi reclame independenta in ritmul sau.

Bebelusii purtati invata mai multe. Este adevarat, asistant mereu la ceea ce face mama, bebelusul invata natural despre lume. Fiind calmi, bebelusii investesc energia pe care ar consuma-o plangand in observarea atenta a ceea ce se intampla in jurul lor.

Bebelusii purtati sunt mai destepti. Inteligenta este reprezentata de numarul conexiunilor dintre neuroni.

Cu cat aceste conexiuni sunt mai numeroase, cu atat individul este mai destept. Primul an de viata este cel in care se stabilesc cele mai multe conexiuni intre neuroni, pe masura stimularii pe care o primeste cel mic.