In primii ani de viata ai copilului, odata inceputa diversificarea, mamele sunt ingrijorate ca bebelusul si copilul ar putea sa nu manance suficient.

Adevarul este ca exista copii care par sa aiba nevoie de foarte putina mancare si este greu pentru mame sa accepte ca ei se pot satura cu portii atat de mici.

In principiu, nici un copil nu sta flamand cu mancarea in fata. Exista multi factori care influenteaza pofta de mancare, in afara faptului ca ea difera de la un copil la altul. 

Factori care influenteaza pofta de mancare:

  • Puseele de crestere
  • Numarul de mese pe zi
  • Prezenta parazitilor intestinali
  • Alimentele servite la masa anterioara
  • Gradul de activitate fizica
  • Temperatura mediului
  • Intervalul de timp dintre mese
  • Schimbarea mediului 

Intrebarea pe care o pun toate mamele nemultumite de cantitatea de mancare pe care o accepta copilul la o masa este „cum il pot face sa manance?”.

Stim, exasperarea te poate face sa nu vezi padurea din cauza copacilor. Iata cateva idei care te vor ajuta sa te relaxezi, pentru ca alimentatia chiar nu trebuie sa devina un camp de lupta.

Niciodata nu forta copilul sa manance ce nu ii place sau mai mult decat simte ca are nevoie. Presiunea in timpul mesei se resfrange negativ asupra relatiei pe care copilul o stabileste cu mancarea, ducand peste ani la tulburari de alimentatie.

Incearca sa respecti un orar al meselor. In principiu in jurul varstei de 1 an copilul are 3 mese principale si 2 gustari, iar acest program de masa se mentine ani buni.

Nu ii oferi copilului nimic de rontait intre mese. Covrigei, sticksuri, pufuleti, fulgi, popcorn sunt calorii goale, nu aduc nici un aport nutritiv semnificativ. Din contra, sunt sarate, pline de ulei si de diversi amelioratori, potentatori si afanatori.

Ofera fructe la cele doua gustari de peste zi. Pentru a fi bine digerate fructele nu se combina cu alte alimente. In plus, digestia lor este rapida, in asa fel incat copilului ii va fi din nou foame la ora mesei principale.

Pastreaza portii realiste pentru cel mic. Pana si un adult se simte depasit de o farfurie prea plina. Din contra, ofera portii un pic mai mici decat crezi ca ar manca; astfel il vei determina sa mai ceara.

Petrece mult timp cu copilul in aer liber. Miscarea creste pofta de mancare si este sanatate curata! Alege oricand joaca in parc, unei ore petrecute la locul de joaca din mall.

Concentreaza-te asupra CE mananca copilul, mai degraba decat pe CAT mananca. Un copil care mananca fructe si legume crude, lactate, oua si carne slaba in cantitati mici este mai sanatos decat unul care consuma in cantitate mare fainoase, paine sau cereale dulci.