Daca iti place sa incalzesti mancarea rapid, probabil ca cel mai bun prieten din bucatarie era cuptorul cu microunde. Dar acum ai devenit mamica si ai auzit ca este posibil ca folosirea cuptorului cu microunde sa fie daunatoare. Este cazul sa nu il mai folosesti deloc sau poti sa mai incalzesti cate ceva cu ajutorul lui?

Cat de rele sunt microundele?

Microundele sunt un tip de radiatie care exista in univers, la fel ca undele radio, radiatiile X (folosite pentru radiografii) si multe altele. Aceste microunde sunt folosite de catre cuptor pentru a roti moleculele din mancare, iar aceasta rotire duce la incalzirea alimentelor. In sine, incalzirea cu ajutorul cuptorului cu microunde este la fel de sigura ca incalzirea la aragaz. Cuptorul cu microunde foloseste doar un proces diferit.

Poate ai auzit ca alimentele incalzite la cuptorul cu microunde isi pierd anumite vitamine si minerale. In general asta ii sperie pe foarte multi: ideea ca alimentele vor fi modificate si isi vor pierde substantele nutritive. Ceea ce nu stiu foarte multi este ca orice proces de pregatire a alimentelor va face asta. Indiferent daca fierbi, bagi la cuptor sau pui la microunde un aliment, acesta isi va pierde din substantele nutritive. Dar asta se petrece nu din cauza radiatiilor, ci a temperaturii crescute. La temperaturi mai mare vitamina C si vitamina B12 precum si a alte substante nutritive pot fi distruse.

Folosirea cuptorului cu microunde este sigura pentru majoritatea alimentelor si nu va „strica” in nici un fel structura lor. Acesta este pur si simplu un mit, la fel ca ideea ca alimentele incalzite cu ajutorul cuptorului cu microunde se fierb pe dinauntru. Un alt mit foarte raspandit este ca daca un cuptor cu microunde iti va umple casa de radiatii. O cantitate nesemnificativa de radiatii poate „scapa” din cuptor, iar aceasta nu este in nici un fel daunatoare sanatatii. Un alt lucru de tinut minte este ca nici un fel de radiatii nu sunt produse atunci cand cuptorul nu e folosit.

Incalzirea laptelui matern nu este recomandata pentru ca poate duce la cresterea riscului de aparitie al bacteriilor. Laptele de san este ideal la temperatura corpului si, preferabil, direct de la „sursa”. De asemenea, folosirea cuptorului cu microunde poate fi periculoasa daca nu sunt respectate anumite reguli foarte importante pentru siguranta ta.

Reguli de folosire a cuptorului cu microunde

Din anumite puncte de vedere, cuptorul cu microunde este mai sigur decat un cuptor normal: peretii lui nu se incalzesc si nu pot provoca arsuri, la fel cum vasele bagate in cuptorul cu microunde nu se vor incalzi decat din cauza continutului lor. Dar trebuie tinut cont de faptul ca, in cuptorul cu microunde, temperatura alimentelor creste mai repede decat in cuptorul normal. Deci aveti mare grija la lichidele incalzite astfel.

Lichidele tinute prea mult in cuptorul cu microunde se pot supraincalzi. Atunci cand le scoatem afara si introducem ceva in lichidul incalzit (de exemplu un plic de ceai sau zahar) el poate da pe dinafara si poate provoca arsuri. Este foarte important sa nu tineti lichide prea mult in cuptorul cu microunde si sa respectati intotdeauna instructiunile de folosire.  

Ouale nu pot fi pregatite in cuptor pentru ca aburii care sunt provocati de incalzire nu au unde sa „scape” si exista un risc foarte mare ca oul sa explodeze. De asemenea, trebuie evitata introducerea lucrurilor metalice in cuptorul cu microunde: scoateti folia de aluminiu de pe farfurii si nu uitati furculita in bolul pus la incalzit.

Un mare pericol legat de cuptorul cu microunde il reprezinta plasticul. In cazul in care pe eticheta vaselor de plastic nu scrie ca acestea pot fi folosite in cuptorul cu microunde, nu trebuie incalzit nimic in ele! Acestea pot incepe sa se topeasca odata introduse in cuptorul cu microunde si pot fi deosebit de periculoase pentru sanatatea oricui.

Deci, in cazul in care te grabesti si trebuie sa incalzesti ceva rapid, poti folosi fara griji cuptorul cu microunde. Dar este important sa respecti regulile care iti vor proteja sanatatea ta si a familiei tale.

Tu ai auzit mituri legate de folosire cuptorului cu microunde? Ai renuntat la incalzirea cu ajutorul lui dupa ce ai devenit parinte?