Infectiile urinare nu sunt deloc rare la copii. Inainte de a implini 5 ani, 8% dintre fetite si 1-2% dintre baieti au experimentat macar un episod de infectie urinara.

Daca la copiii mai mari infectiile urinare pot evolua cu simptome specifice, cum e jena la urinare sau nevoia de a urina frecvent, la bebelusi si copiii mici simptomele sunt mai putin specifice. De multe ori, singurul indiciu ca ceva ar fi in neregula este febra, in lipsa absentelor simptomelor in sfera respiratorie.

Ce sunt infectiile urinare?

Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile ajung in tractul urinar. Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, iar infectiile pot aparea la orice nivel. La copii, cele mai frecvente infectii apar la nivelul uretrei si al vezicii urinare.

In acest caz infectia poarta denumirea de cistita. Atunci cand infectia avanseaza la uretere si rinichi, este vorba de o afectiune mai grava denumita pielonefrita.

In mod normal, urina este sterila. Totusi, bacteriile din fecale pot contamina uretra, de aceea cel mai frecvent implicat agent patogen este Escherichia coli.

Exista insa numeroase alte bacterii si o serie intreaga de virusuri care pot provoca infectii ale tractului urinar. INFECTIILE URINARE NU SUNT CONTAGIOASE! 

Dintre factorii predispozanti pentru infectii urinare amintim:

  • Sexul: din motive anatomice, uretra fetelor este mai scurta si mai apropiata de anus decat cea a baietilor, de aceea infectiile urinare apar mai frecvent la fetite
  • O anomalie de dezvoltare a tractului urinar
  • Refluxul urinei din vezica urinara catre rinichi. Afectiunea se numeste reflux cistouretral, bebelusul se naste cu aceasta problema. Un procent de 30-50% dintre copiii cu infectii urinare sufera de aceasta problema
  • Toaleta deficitara
  • Folosirea spumanetelor de baie care pot irita uretra
  • Antecedente familiale de infectii urinare repetate.

Care sunt simptomele infectiei urinare la copii?

Simptomele infectiilor urinare variaza in functie de varsta copilului si de segmentul tractului urinar afectat. La copiii foarte mici simptomele pot fi vagi sau foarta generale. Copilul poate fi nervos, mananca prost, varsa.

Unii copii fac doar febra, fara nici un alt simptom.

La copiii ceva mai marisori, simptomele pot indica ce segment al tractului urinar este afectat. In cazul cistitelor simptomele includ senzatie de usturime sau de arsura la urinare, nevoia de a urina frecvent, febra, durere de spate sau de burta in zona vezicii urinare.

Copilul poate incepe sa faca in pat noaptea, iar urina are adesea un miros urat, este tulbure sau poate contine sange.

Aceleasi simptome pot aparea si in cazul pielonefritei, dar in acest caz febra apare in toate cazurile, iar copilul are si o stare generala proasta.

Cum se pot preveni infectiile urinare la copii?

Prevenirea infectiilor urinare la copiii mici se face prin schimbarea frecventa a scutecului si schimbarea cat mai repede dupa ce a defecat. Odata ce copiii renunta la scutec, trebuie deprinsi cu metode corecte de igiena locala. De exemplu, fetitele trebuie invatate sa se stearga mereu din fata spre spate, pentru a evita raspandirea bacteriilor dinspre anus spre uretra.

Copiii trebuie invatati sa urineze atunci cand simt nevoia. Retentia de urina este o cauza frecventa a infectiilor urinare. Lenjeria intima din bumbac, consumul de lichide sunt alte metode de evitare a infectiilor urinare.